16 Temmuz 2008 Çarşamba

Bir web sitesinin "olmazsa olmaz"ları nedir?

Bir web sitesinin "olmazsa olmaz"ları nedir?
On Altın Kural

Aşağıda iyi bir web sitesi yapabilmek için tasarımcının uyması gereken 10 Altın Kural özetleniyor. Bu liste tabii ki uzar gider, ama başlangıç olarak en azından bunları bilmekte yarar var.

Bir: Hedef Kitle

İyi bir web sitesi; hedef kitlesini doğru belirlemeli ve bu kitleye yönelik mesajı, ürünü, kurumsal/bireysel kimliği eksiksiz yansıtabilmelidir. Tasarım, içeriğin önüne geçip onu arka plana itmemeli, belirsiz hale getirmemeli, kafa karıştırmamalı, göz yormamalıdır.

İki: İlk İzlenim

Sitenin ziyaretçide bırakacağı ilk izlenim her zaman içtenlik, inandırıcılık ve profesyonellik olmalıdır. Sakil bir sitenin zihinlerde yaratacağı iz kolay kolay silinmeyebilir.

Üç: Kullanım

İçerik, linkler, açıklamalar anlaşılır olmalı, sayfalar hızlı yüklenmeli, her türlü tarayıcıda ve işletim sisteminde kusursuz görüntülenebilmeli, kâğıda basıldığında sorun çıkarmamalı, ziyaretçinin sabrını zorlamamalı, zaman ve göz dostu olmalıdır.

Dört: Gezinti

Yönlendirme butonları, en acemi internet ziyaretçisinin bile kafası karışmadan, kaybolmadan, kendisini beceriksiz gibi hissetmeden kullanabileceği yalınlıkta olmalıdır.

Beş: Farkedilme

Arama motorlarının kısa sürede keşfedebileceği ve arama sonuçları arasında ilk sayfalara girebilecek biçimde tasarlanmış ve kodlanmış olmalıdır.

Altı: İletişim

Sitedeki elektronik posta adresleri spam avcısı robotlar tarafından ele geçirilememeli, site üzerinden yapılacak elektronik haberleşmeler sorunsuz ve berrak yürütülebilmelidir. Siteye adresini bırakan her ziyaretçi, bu adreslerin uygunsuz amaçlarla kullanılmayacağından emin olabilmelidir.

Yedi: Yayın

Sitenin tasarımı ve yayına konması sonrasında da düzenli olarak bakım ve güncellemeleri yapılmalı, domain ve hosting kiraları zaman aşımlarından önce yeniden ödenmeli, tasarım, zaman içinde beliren yeni ihtiyaçlara ve değişen teknolojiye uyarlanmalıdır.

Sekiz: Dil

Sitede kullanılan dil ortalama ziyaretçinin anlayabileceği durulukta ve yanlışsız, üslup, fontlar, renk, kompozisyon ve diğer görsel unsurlar zarif olmalıdır.

Dokuz: Saygı

Ziyaretçiyi zora koşan, aldatan, daha fazla sayfa açtırıp daha fazla banner geliri elde etmeyi amaçlayan hilelerden, herhangi bir linke tıklanmadan kendiliğinden açılan patlak reklamlardan, kullanıcının bilgisayarına gizlice indirilen eklentilerden ve uyarısız açılan pencerelerden kaçınılmalıdır.

On: Dürüstlük

Ziyaretçiye karşı dürüstlük ve nezaket hiç bir zaman elden bırakılmamalıdır

Hiç yorum yok: